Istoria si evolutia pianului

Mentionam principalele instrumente muzicale care au precedat pianul: clavicordul si policordul aprox. anul 1500 apoi spineta sub diferite forme, o varianta a clavecinului.

La inceput sunetul se obtinea cu ajutorul unui stift sau primul pian istoric pene metalice. Aproximativ la inceputul anilor 1800 apare inventia lui Pantoleon, un tambal imbunatatit, stramosul pianului, folosea ciocanele care prin lovirea corzilor se obtinea sunetul. Daca clavicordul consta dintr-o clapa care in prelungire spre interior se termina cu o limba metalica sau cu un stift care executa o miscare de frecare asemanatoare arcusului de vioara pe coarda, la clavecin sunetul se obtinea prin ciupirea corzilor cu o pana.

Primul clavecin a martelleti ( cu ciocanele) a fost construit intre 1709 si 1711 de Bartolomeo di Francesco Cristofori, dar a fost finalizat in 1726. Acesta este de fapt primul clavecin instrument cu ciocanele si reprezinta baza mecanismului de pian utilizata cel mai frecvent inca si in zilele noastre. Acest mecanism avea intinderea de 4 octave si era dotat deja cu articulatie dubla, decuplare si pentru fiecare nota cate o surdina.

In aceeasi perioada istorica francezul Marius si organistul german Schröter patenteaza pianul cu ciocanele care sunt recunoscuti public ,iar Gottfried Silbermann inventeaza pianina.

Istoria pianului nu este inca pe deplin lamurita. Totusi meritul de a construi asemenea instrumente performante apartine germanilor datorita carora s-a raspandit in toata lumea. Prin stradania constructorului de orgi Silbermann in Strassburg, Freiberg si Dresda, modelul lui Cristofori a fost perfectionat continuu si a capatat o valoare noua.

Toate modelele de piane au fost cunoscute sub numele de Pianoforte. Aceasta denumire vine datorita faptului ca prin bataia ciocanelelor mai tare sau mai slaba se puteau obtine nuante, la clavecin trebuia sa se cante pe doua tastaturi alternativ. Sunetul obtinut de clavecin era mai slab, pierzandu-se repede, spre deosebire de pian care permite lungirea si intarirea lui cu ajutorul pedalelor si a mecanismului cu ciocanele, modelarea sunetului se face mult mai usor, realizandu-se o interpretare deosebita.

In jurul anului 1910 principalele fabrici de piane sunt in Leipzig, Berlin, New-York, Paris, Stuttgart si Bremen. Sunt renumite firmele: Blüthner, Bechstein, Steinway, Erard Sebastien, Lipp & Sohn, August Förster, Schiedmayer care au proprii lor inventatori de piane.

Acum aceste instrumente incep sa fie fabricate sub diferite forme, unele pastrand un design arhaic.

Astfel pianul cu coada numit simplu pian este destinat incaperilor mari si mai ales concertelor, depasind lungimea de 2 m, fiind sustinut de 3 picioare si posedand o mecanica diferita de pianine.

Spre deosebire de pian care e asezat orizontal ( ca un tambal mai mare), pianina este mai mica si este destinata incaperilor mici, avand mecanica asezata in pozitie verticala, fiind mai ieftina decat pianul cu coada.

Tensiunea corzilor acordate este foarte mare, putand ajunge la 15 — 30 tone.

Deoarece orice variatie de umiditate sau temperatura duce la dezacordarea instrumentului, lemnul in care sunt montate cuiele de acordaj este din esenta tare si este supus unui tratament special. La constructia pianului se folosesc mai multe feluri de esente de lemn: stejar, fag, artar, plop canadian, brad si molid cat si alte esente mai moi. Unele instrumente contin un scut metalic peste cuiele de acordaj. Totusi prea multe elemente din metal folosite la fabricatie pot sa schimbe tonul pianului intr-unul tare, ascutit.

Exista doua sisteme de mecanica: vieneza si englezeasca. Mecanica englezeasca este de preferat in locul celei vieneze, este mai usor de intervenit pentru reglare sau reparatie, sistemul e mai solid si functionarea mai precisa.

In 1830 fabrica de piane Steinway-New York schimba pozitia corzilor, le incruciseaza. Se face o economie mai mare de spatiu, corzile sunt mai lungi si se obtine un sunet mai puternic si frumos. Astazi toate pianele si pianinele se construiesc numai cu corzi incrucisate si mecanica englezeasca.

In Europa multe marci de piane, pianine si alte instrumente muzicale sunt fabricate in Asia (China, Japonia, Indonezia) si vandute prin firmele din Germania, Franta si alte tari.

Acordor - Jaakov Gelu
Telefon: 0724857231
Program de lucru:Luni - Vineri
10:00 - 17:00
Bucuresti
Clavicord
Clavein
Pian
Pianina